Prešovčania uprednostňujú pri nákupoch jazdeniek Škodovky, vedú Octavie a Fabie

03.12.2016 Prešov

Prešov 29. novembra – Najobľúbenejšou značkou ojazdených automobilov v Prešovskom kraji je Škodovka, nasleduje ju Volkswagen a Ford. V značkách áut sa preferencie Prešovčanov zhodujú s celoslovenským priemerom. Najväčší slovenský predajca ojazdených automobilov AAA AUTO na základe svojich predajných štatistík zostavil prehľad automobilov, o ktoré majú obyvatelia najväčší záujem.

Ideálnym autom roku 2016, zostaveným podľa najčastejších nákupov Prešovčanov je hatchback Škoda Oktávia striebornej farby s motorom 1.2, ktorá jazdí na benzín a má manuálnu prevodovku. „Striebornú farbu ľudia obľubujú pretože je veľmi praktická, ja na nej vidieť najmenej prevádzkových odrenín a poškodení. Škodovky majú vo všeobecnosti v porovnaní s inými značkami lacnejší servis a dostupnejšie diely, čo sú veci, ktoré pri kúpe ojazdeného auta zákazníci tiež zvažujú. Octavia má navyše ešte pomerne veľkorysé úložné priestory. Vo výbere hrá úlohu i menšia náročnosť na údržbu benzínového motora oproti dieselu, ktorého výhody ešte viac dominujú v zimnom období, kedy je potreba do naftových áut pridávať aditíva alebo tankovať špeciálnu naftu. Nenáročnosť a nízka spotreba motora 1.2 ho robia príjemnou voľbou pre mnohých zákazníkov, ktorým ide o ušetrenie finančných prostriedkov,“ komentuje dôvody tohto výberu generálna riaditeľka Karolína Topolová.

Z typov karosérií preferuje hatchback až 42 % Prešovčanov, nasledujú ho kombíky s 22 % a SUV-čka s 12 %. Sedany sú až na štvrtom mieste. Najobľúbenejším modelom je Škoda Octavia, druhá je Fabia a s veľkým odstupom je tretí Volkswagen Golf.

Najobľúbenejšie modely áut v Prešovskom kraji
 
1. Škoda Octavia
2. Škoda Fabia
3. Volkswagen Golf
4. Ford Focus
5. Volkswagen Passat
6. Opel Astra
7. Kia Sportage
 8. Škoda Superb
 9. Renault Megane
10. Renault Thalia
 
Medzi najobľúbenejšie motory patrí 1.2, nasledovaná 1.6 TDI, 2.0 TDI a 1.9. TDI. Prešovčania preferujú benzínové motory (53 %) a tak ako väčšina Slovákov nepodliehajú západnému trendu automatických prevodoviek. Autá s manuálnou prevodovkou tvoria 92 % predaných vozidiel v kraji. Vo väčšine nakupujú autá muži, tvoria až 65 % zákazníkov na oboch pobočkách v kraji - v Prešove a Poprade.
 
---------------------------------------------------------
 
Skupina AAA AUTO pôsobí na trhu už 24 rokov. Prevádzkuje sieť viac ako 40 pobočiek v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku a v Maďarsku. Počas svojej existencie už obslúžila vyše 1,75 mil. zákazníkov. Auditované výnosy skupiny v roku 2014 predstavovali 437 mil. eur., firma predala 63 613 áut. Skupina predá ročne vyše 63 000 vozidiel a je tak najväčším predajcom ojazdených áut v strednej a východnej Európe. Od roku 2012 predáva vozidlá tiež pod obnovenou značkou Mototechna, pod ktorú sústredila ponuku "zánovných" automobilov. Značka AAA AUTO sa podľa štúdie agentúry Ogilvy & Mather umiestnila medzi desiatimi najlepšími českými značkami po novembri 1989. Skupinu AAA AUTO vlastní britsko-poľský investičný fond Abris Capital Partners. Od polovice roka 2016 je spoločnosť AAA AUTO platinovým partnerom Slovenského futbalového zväzu. Verejnosť zvolila spoločnosť i v tomto roku najlepším predajcom ojazdených automobilov v ankete Autobazár roka.
 

Vyberte región