Hanlon:"Cez favorita na zlato nás prenesie len najlepší výkon"

06.05.2011 Celý región

Bratislava 6. mája (TASR) - Dva dni odpočinku naozaj pomohli každému hráčovi slovenskej hokejovej reprezentácie psychicky i fyzicky, myslí si tréner Glen Hanlon. Slovákom oddych skutočne padol vhod veď v piatok od 20.15 mali na programe prvé osemfinálové stretnutie proti "momentálne hlavnému adeptovi na zlatú medailu" Česku. Zaváhanie v ňom ich mohlo fatálne oddialiť od dosiahnutia štvrťfinálovej méty, keďže do druhej fázy domácich MS si nepreniesli ani bod.
"Máme veľmi skúsený tím, ktorého členovia už boli v podobnej situácii, ako sme teraz. To mi dáva pocit sebavedomia," poznamenal Kanaďan.
Slováci sa v základných formáciách predstavia s dvoma zmenami - namiesto Mariána Hossu nastúpi na krídle prvého útoku Richard Zedník a hokejista Chicaga Blackhawks sa sťahuje k Michalovi Handzušovi do druhého útoku. "Nevolal by som ich prvá a druhá lajna, pretože ich sila je zhodná. Ide mi o to, aby som prebudil určitú chémiu medzi Pavlom a Richardom, viac ho zahrnúť. Okrem toho nám táto zmena dá štyri vyrovnanejšie formácie," zdôvodňoval tréner.
Česi sa postupne rozohrávajú, po začiatočných problémoch s Lotyšskom sa trápili 30 minút aj s Dánskom, no odvtedy predvádzajú zrelý, vyvážený a najmä účinný hokej. Jeho korunkou bol triumf nad Fínskom v poslednom skupinovom súboji. "Nevidím žiadne tienisté stránky českého tímu, ktorý reprezentuje svoju krajinu na tohtoročnom šampionáte - sú rýchli, vedia si nahrávať bez problémov, ich herný systém sa dlho nemení. Budeme musieť hrať trpezlivo, pochopiť, že sám sa tento tím nezdolá a musíme sa predviesť v najlepšej forme. Česi sú momentálne hlavnými favoritmi na zlatú medailu. My prvýkrát, aj keď s Rusmi to bolo tak 50-50, nie sme favoritmi zápasu," komentoval Hanlon.
Slováci dva dni odpočívali, kým ich súper len jeden, táto konštelácia podľa kormidelníka slovenského (dvoj)krížnika pomôže domácim hráčom zabudnúť na trpkú prehru s Ruskom a hlbšie sa koncentrovať na dôležitý prvý krok v osemfinále. "Dva dni naozaj pomohli. Najmä z toho dôvodu, že sme nepríjemne prehrali s Ruskom. Deň navyše, aby sme si oddýchli, je naozaj výhodou. Je zreteľné, že potrebujete čas na navrátenie normálnej životosprávy a na to, aby ste upokojili emócie. Videli sme to taktiež vo včerajšom zápase, napokon niečo podobné sme zažili aj my minulý rok s Dánskom," narážal Hanlon na fakt, že vlani na MS v Nemecku ani nie po 24 hodinách po skončení posledného skupinového súboja Slováci v prvom osemfinálovom zápase "nabehli na dánsky nôž" a hanebne prehrali 0:6.
Hanlon sa hotuje kontaktovať Andreja Meszároša ako posledné meno na súpiske pre majstrovstvá sveta, ten však so svojím tímom Philadelphia Flyers najprv musí definitívne vypadnúť z play off NHL. "Letci" prehrávajú s Bostonom Zdena Cháru 0:3 na zápasy, štvrtý, potenciálne rozhodujúci duel sa odohrá v noci na sobotu na ľade Bruins. Ak sa séria natiahne, zrejme sa bude snažiť doplniť káder jedným z hráčov, ktorí sa stále pripravujú s tímom. "Áno, máme ešte to jedno miesto. Nebolo by odo mňa korektné teraz kontaktovať hráčov v zámorí. Ale v prípade, že už budú voľní, okamžite sa s nimi spojím," naznačil Hanlon aj to, že by eventuálne rátal s Meszárošom aj na jeden osemfinálový zápas: "Budem presadzovať, aby sa rýchlo zbalili," dodal s úsmevom.
 

Vyberte región