Zomrel bývalý člen spevohry, režisér DJZ Ján Šilan.

14.06.2011 Prešov

Prešov 14. júna (TASR) – Vo veku 82 rokov zomrel v nedeľu (12.6.) dlhoročný člen spevohry, režisér a bývalý riaditeľ Divadla Jonáša Záborského v Prešove (DJZ) Ján Šilan.
Súčasný riaditeľ DJZ Ján Hanzo dnes pre TASR povedal, že Šilan patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti tohto divadla a výrazne sa ako jeden z predstaviteľov zakladajúcej generácie podieľal na formovaní profesionálneho súboru.
Ján Šilan sa narodil 6. mája 1929 v poľskom Jurgówe. V rokoch 1948 - 1952 pôsobil ako učiteľ na viacerých miestach Slovenska a ako spevák v SĽUK-u. Do prešovského divadla prišiel v roku 1952, kde prvých dvadsať rokov pôsobil ako sólista spevohry, súčasne aj ako jej dramaturg, režisér a umelecký šéf.
"Ján Šilan tu bol v podstate od začiatku 50. rokov a začínal v divadle ako sólista v operete, odohral tam vyše 70 postáv. Potom pokračoval ako režisér a od roku 1975 do roku 1991 bol riaditeľom DJZ," konštatoval Hanzo. Zdôraznil, že Šilan sa výrazne zaslúžil o to, aby v Prešove vznikla prvá špecializovaná budova divadla na Slovensku.
"Zároveň predstavoval aj istú tradíciu prešovského ľudového spevoherného divadla, kde rozvíjal operetu, ktorá do 90. rokov bola nosným repertoárom divadla," uviedol Hanzo. Doplnil, že Šilan je príkladom človeka, ktorý svoj život nežil nadarmo, ale žil ho tvorivo, pre divadlo a jeho divákov.
Šilan z DJZ odišiel v roku 1992, naďalej však trvala jeho spolupráca so súborom a naštudoval tu niekoľko ďalších titulov. Zároveň sa spolu so svojou dnes už zosnulou manželkou Danielou Hivešovou Šilanovou výrazne podieľali na vzniku a rozvoji rómskeho Divadla Romathan v Košiciach.
Posledná rozlúčka so zosnulým Jánom Šilanom sa bude konať v Dome smútku na mestskom cintoríne v Prešove v stredu 15. júna o 13. hodine.
 

Vyberte región

mark