Do modernej doby z modernej solivarskej školy

16.01.2012 Prešov

Solivar ako súčasť Prešova je preslávený svojou svetoznámou soľou a solivarskou čipkou. Zaujme ešte niečím? Áno. Pri prvej zastávke MHD na Solivare sa nachádza moderná budova, z ktorej počuť džavot detí. Čo tam robia? No predsa sú v škole. Ale nie v klasickej.
Ide o prvú modernú súkromnú základnú školu na území Prešova spojenú s bilingválnym gymnáziom, ktorá má charakter rodinného typu a jazykové zameranie.
V škole je kolektív pedagógov, ktorí svojím prístupom k sebe navzájom ako aj k žiakom rozdávajú vľúdne slovo. Podporujú deti v rozvoji ich schopností a talentu, riešia radosti i starosti svojich zverencov. Atmosféra je priateľská, bezstresová, ale hlavne pracovná. V triedach s malým počtom žiakov sa dobre rozvíja individuálny prístup a anglická komunikácia, ktorú vedú lektori z Veľkej Británie a USA. Angličtina sa používa už od 1.ročníka, kde je využitý prirodzený kontakt s anglickým jazykom – hravá angličtina. Na druhom stupni zásluhou lektorov a vyučujúcich anglického jazyka dosahuje vyspelosť žiakov v angličtine vysokú úroveň. V areáli školy okrem angličtiny možno počuť španielčinu, nemčinu, francúzštinu a ruštinu. Žiaci cudzie jazyky neberú ako príťaž, ale ako formu hry, súťaženia, prezentácie a ďalšieho zužitkovania na bilingválnom gymnáziu, ktoré majú na dosah – v spoločnej budove. Žiaci 8. ročníka plynule prechádzajú na spomínané gymnázium.
Čím sme ešte výnimoční? Na hodinách vybraných vyučovacích predmetov využívame metódu CLIL, čiže učenie sa jazyka aj cez nejazykový predmet. Angličtina je nástrojom vzdelávania, komunikácie a nie iba vyučovacieho predmetu. Ale poďme od učenia trochu aj k hre. U nás sa napĺňajú v plnej miere slová Jána Amosa Komenského: „škola hrou.“ Prečo? Pretože hravou a tvorivou formou pristupujú pedagógovia k deťom nielen vo vyučovacom procese, ale aj vo voľnočasových aktivitách. Nezabudnuteľné sú jazykové pobyty v prírode – „Anglicko v Tatrách“, ktorých sa zúčastňujú žiaci prvého aj druhého stupňa so svojimi učiteľmi a lektormi. Kde ešte môžu žiaci vydať svoju energiu? V teniskách a dresoch cez spojený prechod športovej tenisovej haly a školy sa dostanú na kurt, kde s kvalifikovanými trénermi sa pripravujú na tenisové, bedmintonové, florbalové súťaže alebo naberajú svaly v posilňovni. Po tréningu veľmi dobre padne masáž, ktorú zabezpečí profesionálna masérka v priestoroch športovej haly tak žiakom ako aj ich rodičom. Originálnu podobu majú aj naše lyžiarske zájazdy do vysokohorského prostredia s profesionálnymi inštruktormi. Stretnutia rodičov, učiteľov a žiakov na vianočných akadémiách, burzách, týždňoch zdravej výživy a športových podujatiach svedčia o veľmi dobrej spolupráci vedenia školy a rodičovskej rady. Žiacka redakčná rada školského časopisu Galaxia „mapuje“ najzaujímavejšie aktivity, činnosti a úspechy našich žiakov.
V čom je teda absolútny súčasny trend našej základnej školy? Vychovať zo svojich žiakov inteligentných, vzdelaných, jazykovo zdatných a úspešných ľudí. Poskytnúť im kvalitné, jedinečné a prístupné vzdelanie, ktoré budú rozvíjať na bilingválnom gymnáziu a na prestížnych univerzitách doma a v zahraničí. To je cieľom nielen nás pedagógov, ale aj snom každého rodiča.
Preto dvere do rozprávkového sveta jazykového poznania sú otvorené každý deň pre nastupujúcich prváčikov, žiakov starších ročníkov, aj rodičov.
 
Zápis prvákov do 1. ročníka SZŠ sa uskutoční formou pohovoru s rodičom a dieťaťom dňa:
17. a 18. januára 2012 od 14.00 hod. do 17.00 hod.
 
K zápisu je potrebné prísť s dieťaťom, priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz zákonného zástupcu.
 
Tešíme sa na Vás, pretože sme tu pre Vás.
Kolektív pedagógov Súkromnej základnej školy
 

Vyberte región