Vengloš: "Česi majú na postup, Villa bude Španielom chýbať"

08.06.2012 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) - Jozef Vengloš očakáva na futbalových majstrovstvách Európy v Poľsku a Ukrajine vyrovnaný šampionát, pričom rozhodovať bude aktuálna forma v deň zápasu. Podľa slovenského futbalového odborníka majú českí reprezentanti dostatočné kvality na postup do štvrťfinále, Španieli pocítia absenciu nedoliečeného kanoniera Davida Villu a Nemci potvrdia svoje napredovanie z posledných rokov.

Na finálovom turnaji EURO 2012 sa predstaví 16 tímov, pričom podľa mnohých futbalových odborníkov na šampionáte starého kontinentu v podstate neexistuje "hluchý" zápas. Tak ako sa to občas stane na svetovom šampionáte FIFA.

"Európsky futbal má svoju kvalitu a je veľmi vyrovnaný. Každé mužstvo, ktoré je na turnaji, treba rešpektovať. Iste, sú tam papieroví favoriti, ktorí už v skupinách zrejme vyskočia, ale budú to musieť potvrdiť v náročnej konkurencii. Očakávam vyrovnaný šampionát. Šampionát, ktorý iste prinesie prekvapenia, ako každý predchádzajúci," povedal pre TASR Vengloš, ktorý ako tréner spoločne s Václavom Ježkom doviedli československú reprezentáciu k historickému európskemu zlatu na ME 1976 v Belehrade. "Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že na takýchto turnajoch rozhoduje aktuálna forma v daný deň, či v období niekoľkých dní. Nesmierne dôležitý je aj vstup do šampionátu a výsledok prvého zápasu. To potom pozitívne alebo negatívne vplýva na náladu a formu hráčov. V každom mužstve na šampionáte funguje vnútorná konkurencia, takže potrebujete správne stmeliť kolektív. Napokon, každý hráč na turnaji chce hrať. Tréneri preto musia vystihnúť formu hráčov a správne určiť taktiku proti súperovi."

Futbalový svetobežník z Ružomberka, ktorý sa ako tréner československého národného tímu predstavil aj na bronzových ME 1980 a MS 1982 a 1990, vie, že s pojmom favorit na takomto vrcholnom fóre treba narábať opatrne. Vengloš pripúšťa, že Španieli sú papierovým favoritom, no súčasne dodal, že napriek širokému a kvalitnému kádru nahradiť kanoniera Villu nebude jednoduché.

"Španieli majú širokú základňu, ale absenciu Villu by mohli pocítiť. Je to jeden z tých kľúčových hráčov. A v každom mužstve ak kľúčový hráč chýba, tak chýba. Áno, každý sa dá nahradiť, ale keď tam ten kľúčový hráč nehrá, tak je to cítiť," skonštatoval prezident Únie európskych futbalových trénerov (UEFT), ktorý aj po rade lekárov bude sledovať tentoraz EURO 2012 v domácom prostredí: "Španieli sa ale dostali tam, kde sú, svojou prácou. Dokázali skĺbiť ostrieľaných hráčov z medzinárodnej scény s dravými mladíkmi, ktorých dokážu správne využiť. Určite budú chcieť obhájiť titul ako prví v histórii, ale ak sa to aj podarí, nebude to jednoduché. Španieli urobili výrazný pokrok v hernom tréningu. Zatiaľ, čo náš hráč sa dostane x-krát do kontaktu s loptou, tak u nich je to 4 až 5-krát viac. Je tomu tak z rôznych príčin. Kvôli metodike tréningu, forme tréningu a klimatickým podmienkam. Španieli rozhodne idú na šampionát ako favoriti, ale zopakovať úspech na najvyššom fóre to je gigantická výzva."

Podľa Vengloša by mal rozhodne patriť medzi ozdoby finálového turnaja na starom kontinente aj Cristiano Ronaldo. Portugalský kanonier dal v uplynulej klubovej sezóne v drese Realu Madrid vo všetkých súťažiach 60 gólov a jeho zdravé sebavedomie by sa malo prejaviť aj v národnom tíme.

"Na Ronaldovi je nádherná jeho uvoľnenosť. Jeho radosť z hry a láska k futbalu. Ale aj jeho rešpekt k športovému divákovi a schopnosť odovzdať to, čo vie. Skrátka nehrať sa nič, ale keď niečo viem, tak viem. K tomu patrí aj vysoká miera zdravého sebavedomia. Ak sa potvrdí miera sebavedomia kvalitou na hracej ploche alebo pri práci, tak je to ten najdôležitejší moment vo futbale aj v živote. Ronaldo dokazuje svoje kvalitné výkony nie v jednom-dvoch zápasoch, ale na najvyššej úrovni a v najväčšej konkurencii už 4-5 rokov," skonštatoval držiteľ najvyššieho diamantového ocenenia FIFA "Order of Merit".

Aj po rozdelení federálneho Československa sleduje Vengloš nielen slovenský, ale i český futbal. Napriek tomu, že Česi postúpili na EURO 2012 až cez baráž, na finálovom turnaji majú podľa neho veľkú šancu nazrieť do vyraďovacej fázy. Česi sa v A-skupine postupne stretnú s Ruskom, Gréckom a Poľskom. "Myslím, že Česi majú mančaft na to, aby postúpili zo skupiny. A prajem im to. Domnievam sa, že sú aj vo vnútri sebavedomí a presvedčení o svojich kvalitách. Dôležitý bude zdravotný stav Rosického, predsa len je to taký ich futbalový Mozart. Výrazná futbalová osobnosť a vynikajúci človek, ktorý je obľúbený v kolektíve," reagoval Vengloš.

Slovenský odborník verný svojej futbalovej diplomacii odmietol prezradiť meno svojho favorita, no v prípade Nemecka očakáva, že zverenci Joachima Löwa pôjdu na turnaji ďaleko. A dôvodov našiel hneď niekoľko. "Nemecký futbal urobil výrazný pokrok, ale príčiny treba hľadať už dlhší čas hlavne v citeľnom skvalitnení prípravy mládeže. Mladí hráči dostavajú šancu v kvalitnej bundeslige a najlepší reprezentanti hrávajú v elitných európskych alebo nemeckých kluboch. Ich kombinačná hra a technické kvality výrazne napredujú, no súčasne im zostali staré prednosti akými sú svedomitosť, nasadenie, fair-play a súťaživé vlastnosti," rozmenil na drobné nemecké prednosti Vengloš: "Aj vďaka prisťahovaleckej politike majú teraz Nemci k dispozícii potomkov imigrantov, ktorí v podstate obohatili národný tím o nové typológie hráčov. Tí majú často lepšie danosti pre kopaciu techniku alebo individuálnu techniku a tréner Löw to aj náležite využíva. Nemecká reprezentácia predvádza momentálne veľmi atraktívny futbal a navyše sú turnajovým mužstvom. Myslím, že pôjdu ďaleko."

Slovenskí futbalisti po historickej účasti v osemfinále MS 2010 v JAR, na európsky šampionát opäť nepostúpili. Na konte tak majú päť neúspešných cyklov v kvalifikáciách o postup na kontinentálny šampionát. "Kvalifikáciu na každý šampionát treba vnímať ako samostatnú náročnú súťaž v určitom období, ktorým je dvojročný cyklus. V týchto obdobiach sa mení často situácia v kádroch, niektorí hráči sa zrania, iní stratia formu, prípadne zasa vyskočia noví alebo mladí hráči. Vo futbale je v podstate najväčšia konkurencia zo všetkých kolektívnych športov, a preto potrebujete k úspechu aj súhrn určitých okolností. My jednoducho nemáme takú kvalitu, aby sme mohli postúpiť na každý vrcholový turnaj. Ale treba sa snažiť, aby to bolo, čo najčastejšie," uzavrel tému Vengloš.
 

Vyberte región