Z "bláznivého" je zrazu "Super Mario", góly pre adoptívnu matku

29.06.2012 Celý región

Varšava 29. júna (TASR) - Mario Balotelli, ktorého kariéru sprevádzajú kontroverzné excesy, ale aj záblesky futbalovej geniality, zažíva vrchol slávy. Útočník s africkými koreňmi posunul dvoma semifinálovými gólmi Taliansko do posledného súboja o európsky primát, pričom oba presné zásahy zo zápasu s Nemeckom (2:1) vo Varšave venoval svojej adoptívnej matke.

Navyše, fyzicky disponovaný Balotelli je s tromi gólmi horúcim kandidátom na cenu pre najlepšieho kanoniera finálového turnaja EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Stačí, ak sa v nedeľu proti obhajcom trofeje zo Španielska trafí aspoň raz do čierneho. "Bol to najkrajší večer v mojom živote. Dúfam však, že v nedeľu bude ešte lepší," povedal po štvrtkovom semifinále nový taliansky "Super Mario", ktorý si blízko postrannej čiary vychutnával okamihy slávy so spoluhráčmi. "Najlepším momentom bolo, keď som na konci zápasu išiel za mamou. Povedal som jej, že góly sú pre ňu. Dlho som čakal na tento okamih. Chcel som, aby bola šťastná, keď sem už merala cestu," úprimne poznamenal 21-ročný rodák z Palerma a potomok ghanských prisťahovalcov.

Predstavenie snov a lá Mario Balotelli sa nezaobišlo bez výstredností. Po druhom góle si vyzliekol dres, napol svaly a s kamenným výrazom v tvári stál, kým ho "nezasypala" lavína nadšených spoluhráčov. Vôbec ho nemrzela žltá karta ani nevôľa realizačného tímu, ktorý sa obával o jeho účasť vo finálovom dueli pri prípadnom druhom kartovom varovaní. "Nehnevali sa na moju oslavu, ale závideli mi moje svaly," nechal sa počuť kanonier Manchestru City. Balotelli teda opäť "okupuje" mediálny priestor. Tentoraz v pozitívnom zmysle. Jeho hlavička v 20. minúte a presná strela k žrdi do pravého horného rohu "svätyne" nemeckého gólmana Manuela Neuera v 36. minúte z neho s tromi gólmi spravili ašpiranta na najlepšieho strelca turnaja. "Kariéra Maria Balotelliho práve odštartovala. Je absolútne jedinečný," chválil svojho zverenca tréner Cesare Prandelli. Hviezdny hráč večera strávil posledných dvadsať minút zápasu za postrannou čiarou, keďže svalové kŕče ho prinútili striedať. Jeho spoluhráči však dvojgólový náskok ubránili a stav 2:1 pre Talianov znamená nedeľné finále so Španielskom v Kyjeve. "Squadra azzurra" sa pokúsi o európsky triumf po dlhých 44 rokoch po víťazstve na domácom šampionáte v roku 1968. Balotelli na otázku novinárov, ako si predstavuje finálový recept na úradujúcich majstrov sveta a Európy zo Španielska odpovedal tak, ako to všetci očakávali - svojsky: "Neviem. Budem o tom rozmýšľať zajtra." Informovali agentúry dpa a AP
 

Vyberte región