SR-Dánsko-živočíchy-ochrana-výstava-POX

21.09.2003 Celý región

Výstava v Prešove varuje pred obchodovaním s rastlinami a živočíchmi\r\n\r\nNa negatívne dôsledky obchodovania s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov upozorňuj...
Výstava v Prešove varuje pred obchodovaním s rastlinami a živočíchmi

Na negatívne dôsledky obchodovania s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov upozorňuje výstava pod názvom Nekupujte ich životy! , ktorej vernisáž sa konala dnes v Prešove. Súčasťou otvorenia bola videoprojekcia filmového dokumentu s uvedenou témou.

Na výstave do 5. septembra bolo necelých 50 kusov rôznych colníkmi Dánskeho kráľovstva zhabaných protizákonne dovážaných kožušinových a kožených výrobkov ako peňaženky, kabelky, opasky, remienky, topánky, vyrobených z kožušín a koží chránených zvierat. Medzi takýmito exponátmi, ktoré sú darom Dánskej kooperácie pre životné prostredie vo východnej Európe (DANCEE) Colnému úradu SR, sú aj výrobky používané ľudovými liečiteľmi a to najmä rôzne mastičky.

Podľa Gabriely Kudlovej, pracovníčky pre environmentálnu výchovu Štátnej ochrany prírody - Regionálna sprava ochrany prírody a krajiny v Prešove, výstava poskytuje názorné informácie v súvislosti s pravidlami dodržiavania Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Dohovor je platný od roku 1973, Československo pristúpilo k nemu v roku 1992 a Slovensko svoje členstvo v CITES potvrdilo v roku 1993. Ako Kudlová zdôraznila, pri kúpe suveníru počas pobytu v zahraničí si treba overiť či živočích alebo rastlina, z ktorého je predmet vyrobený nie je chránený týmto dohovorom. Ak sa informácia nedá získať, je najlepšie si taký výrobok nekúpiť.
Putovnú kolekciu mohli na východnom Slovensku vidieť už v Bardejove a stretnú sa s ňou po Prešove ešte v Poprade.
(jj)
 

Vyberte región