Okrúhly stôl Rusínov Slovenska si zvolil nové vedenie

06.04.2014 Prešov

Prešov 6. apríla (TASR) – Platforma Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) si v sobotu (5.4.) na svojom 10. zasadnutí zvolila nové vedenie. Alexandra Dulebu vystriedal na čele Andrej Liga, rusínsky právnik a aktivista, ktorý dlhé roky žije a pôsobí v Prešove. Rusíni zároveň hovorili o podkladoch na vytvorenie programu pre rozvoj rusínskej národnostnej menšiny a návrhu zákona o národnostných menšinách.

Podľa hovorcu OSRS Petra Medviďa si platforma ešte pri svojom vzniku zakotvila pravidlo o rotujúcom predsedníctve, ktoré má mandát na jeden rok. Aj preto nastala vo vedení zmena.

Ďalšími členmi predsedníctva sa stali protopresbyter Maroš Prejsa, ktorý zastupuje Gréckokatolícke arcibiskupstvo v Prešove, Daniela Galandová z neziskovej organizácie Karpatské drevené cerkvi a Slavomír Hirjak za Klub Rusínov Slovenska, ktorý je súčasne aj členom Svetovej rady Rusínov. Za individuálnych členov bol do predsedníctva zvolený bývalý predseda Alexander Duleba, ktorý zároveň zostáva aj hlavným koordinátorom a garantom vypracovania programu pre rozvoj rusínskej národnostnej menšiny. Ján Lipinský a Ján Kaliňák, zástupcovia Rusínov vo Výbore pre národnostné menšiny Rady vlády SR, ktorí sú členmi najvyššieho orgánu OSRS "ex offo", zostávajú vo svojich funkciách do konca svojho pôsobenia vo výbore.

Platforma sa zaoberala aj zmenou štatútu Výboru pre národnostné menšiny Rady vlády SR, podľa ktorej bude mať každá národnostná menšina vo výbore len jeden hlas. Keďže tento model nezohľadňuje počet obyvateľov prihlásených k jednotlivým národnostným menšinám, OSRS podľa jeho hovorcu nesúhlasí s touto zmenou. Svoje stanovisko chce zaslať ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavovi Lajčákovi, zodpovednému za fungovanie Výboru pre národnostné menšiny.

Rusíni hovorili aj o vyhlásení Zakarpatskej oblastnej rady adresovanom Verchovnej rade Ukrajiny vo veci podpory rusínskeho jazyka ako jedného z regionálnych jazykov a vyjadrili mu podporu. Toto vyhlásenie podľa OSRS môže dopomôcť k riešeniu situácie Rusínov na Ukrajine, ktorí napriek tomu, že ich tam žije najviac na svete, dodnes neboli celoštátne uznaní ako národnostná menšina.
 

Vyberte región