DIHK: Situácia v nemeckej ekonomike je zlá

26.09.2024 Celý región

Berlín 26. septembra (TASR) - Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) je veľmi znepokojená situáciou v najväčšej európskej ekonomike. Nálada v rastúcom počte podnikov po celej krajine je dramaticky zlá, uviedol vo štvrtok prezident DIHK Peter Adrian. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Hospodárske podmienky v Nemecku znamenajú, že podnikateľské aktivity sú čoraz menej atraktívne. Rastie počet presunov výroby do zahraničia a zatvárania podnikov, investície sa nedarí realizovať. Namiesto rastu sme svedkami stagnácie," povedal Adrian.

Hospodárstvo sa podľa neho musí opäť stať politickou prioritou. Potrebné sú preto okamžité a hmatateľné signály v podobe odbúrania regulácií, ktoré spomaľujú ekonomickú angažovanosť podnikov a pracovnej sily. Napríklad zákon o energetickej efektívnosti alebo zákon o vykurovaní obytných budov by už v súčasnej podobe nemali existovať, priblížil Adrian. "Správnou cestou sú stimuly pre technologické inovácie namiesto podrobných predpisov," zdôraznil šéf DIHK.
 

Vyberte región

mark