V súťaži Podtatranský školák zvíťazila redakcia z Michaloviec

27.09.2024 Poprad

Poprad 27. septembra (TASR) - V súťaži časopisov žiakov základných škôl z Prešovského a Košického kraja Podtatranský školák zvíťazila Naša osmička z Michaloviec. Rozhodla o tom porota v trojčlennom zložení - hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová, bývalá šéfredaktorka Tatranského dvojtýždenníka Inga Janigová z popradského pracoviska Štátneho archívu Prešov a regionálna redaktorka TASR Adriána Hudecová. Vyberali spomedzi 19 prihlásených časopisov. Súťaž, ktorú zorganizovala Podtatranská knižnica v Poprade vďaka zdrojom z Fondu na podporu umenia, vyvrcholila vo štvrtok (26. 9.) vyhlásením víťazov.

Porota hodnotila časopisy vydané v školskom roku 2023/2024. "Ôsmy ročník Podtatranského školáka ukázal, že hodnotené časopisy boli na vysokej úrovni. Okrem samotnej súťaže bol súčasťou projektu aj aprílový workshop, ktorého témou bolo rozlíšenie publicistických žánrov," uviedla riaditeľka knižnice Monika Naštická.

Predsedníčka poroty Jeleňová skonštatovala, že uplynulý ročník bol veľmi silný a rozdiely boli naozaj tesné. Porota hodnotila titulnú stranu, grafiku, obsah, kreativitu, štylistiku a fotografiu jednotlivých časopisov. "Vydávanie časopisov je veľmi záslužné, pretože sú takou kronikou školy, približujú život v nej a zároveň ju zaujímavým spôsobom prezentujú. Zaznamenali sme v tomto ročníku významný pokrok, mnohé časopisy sa umiestnili v pomyselnom zlatom pásme. Nakoniec sme vybrali štyri najlepšie, kde mladí redaktori ukázali, že sú veľmi kreatívni, pracovití a talentovaní, zároveň vedia pracovať so slovom aj s grafikou. Dokonca sme ich podozrievali, že tam výdatne pomáhajú učitelia, avšak opak je pravdou," zhodnotila Jeleňová.

Za víťazom na druhom mieste skončil časopis Gemko z Košíc a s rovnakým počtom bodov sa na tretej priečke umiestnili Čordáčik z Košíc a Life vtáčik z Popradu. Súťaž prebiehala v rámci projektu Medzi slovami, medzi riadkami.
 

Vyberte región

mark