Pri záplavách a zosunoch pôdy v Nepále zahynulo najmenej 148 ľudí

30.09.2024 Celý región

Káthmandu 29. septembra (TASR) - V dôsledku monzúnových dažďov v Nepále zahynulo už najmenej 148 osôb a ďalších viac ako 55 ľudí je nezvestných, uviedli tamojší predstavitelia v nedeľu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny, najmä vo východných a centrálnych oblastiach. Počasie v hlavnom meste Káthmandu sa už medzičasom zlepšilo, no úrady predpovedajú dažde v niektorých častiach krajiny až do nedeľnej noci.

Od soboty vytiahli pátracie a záchranné tímy najmenej 35 tiel z autobusov, ktoré zasypalo počas zosuvov pôdy na predmestí Káthmandu. Podľa hovorcu polície v celej krajine utrpelo zranenia najmenej 101 osôb. "Pátranie po nezvestných pokračuje, zatiaľ čo postihnuté rodiny sa presúvajú do bezpečia. Mohlo by to trvať ešte niekoľko dní," ozrejmil hovorca.

Miestne médiá opísali zrážky v hlavnom meste ako najhoršie za posledné desaťročia. Úrady evakuovali zo zasiahnutých oblastí približne 3661 ľudí. Vláda prisľúbila balíky pomoci postihnutým rodinám.

Prívalové dažde vážne poškodili infraštruktúru krajiny vrátane ciest a mostov, viaceré z nich zostávajú zablokované. Vnútroštátne lety už čiastočne obnovili. V niektorých oblastiach došlo aj k výpadkom elektrickej energie a internetu.

Nepál je pre svoj hornatý terén a početné rieky mimoriadne náchylný na prírodné katastrofy.
 

Vyberte región

mark