Čínske akcie zaznamenali najvýraznejší rast za 16 rokov

30.09.2024 Celý región

Šanghaj 30. septembra (TASR) - Čínske akcie zaznamenali najvýraznejší rast za posledných 16 rokov. Trhy tak reagovali na najnovšiu sériu vládnych stimulov na podporu ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite zaznamenal na záver pondelkového obchodovania rast o 8,1 % a kľúčový index čínskych akcií CSI300, ktorý zahrnuje 300 najväčších a najlikvidnejších akcií búrz v Šanghaji a Šen-čene, vzrástol k záveru obchodovania o 8,5 %. V obidvoch prípadoch to predstavuje najvýraznejší jednodňový rast čínskych akcií od roku 2008.

Navyše, za päť posledných obchodných dní zaznamenal CSI300 rast o viac než 25 %, čo predstavuje nový rekord. Za celý mesiac vzrástol o 21 % a v tomto prípade vykázal najlepší výsledok od decembra 2014. Shanghai Composite zaznamenal za mesiac rast o 17 %, čo znamená najvýraznejší mesačný rast od apríla 2015.

K prudkému rastu akciových trhov prispeli najvýraznejšie stimuly čínskej vlády na podporu ekonomiky od obdobia pandémie. Tie zahrnujú znižovanie úrokových sadzieb aj viaceré fiškálne opatrenia. Napríklad v nedeľu (29. 9.) centrálna banka oznámila, že bude inštruovať komerčné banky, aby do 31. októbra znížili úrokové sadzby na súčasných hypotekárnych úveroch. Tento krok je jedným z viacerých na podporu s krízou zápasiaceho realitného trhu.

Navyše, mesto Kanton v rovnaký deň oznámilo zrušenie všetkých obmedzení pri nákupe nehnuteľností. Ďalšie veľkomestá, ako Šanghaj a Šen-čen zasa pôvodné obmedzenia zredukovali. Tieto rozhodnutia sa odrazili na akciách realitných firiem, ktoré vzrástli o viac než 8 %.
 

Vyberte región

mark