Allianz: SR klesla v rebríčku najbohatších krajín sveta na 41. miesto

30.09.2024 Bratislava

Bratislava 30. septembra (TASR) - S čistými finančnými aktívami na obyvateľa vo výške 9160 eur Slovensko kleslo v rebríčku 60 najbohatších krajín sveta na 41. miesto. Vyplýva to z Allianz štúdie bohatstva 2024, ktorá porovnáva finančný majetok a dlhy domácností v takmer 60 krajinách sveta.

"Po úprave o infláciu, finančné aktíva slovenských domácností minulý rok klesli o 6,2 %. V porovnaní s úrovňou pred pandémiou bola kúpna sila finančných aktív na konci vlaňajška o 9,2 % nižšia. Slovenskí sporitelia utrpeli štyri stratené roky," uviedla poisťovňa s tým, že aktíva nehnuteľností zostali na rovnakej úrovni. Rast záväzkov sa spomalil na 6,6 %. V dôsledku toho pomer dlhu klesol na 47 %. Čisté finančné aktíva nakoniec vzrástli o 1,2 %.

Vlaňajšok bol podľa poisťovne síce poznačený sprísnením menovej politiky, ekonomiky krajín sa však ukázali ako odolné a trhy dokonca prekvitali. V tomto kontexte zaznamenali globálne finančné aktíva súkromných domácností silný rast. "S nárastom o 7,6 % boli straty z predchádzajúceho roka viac než kompenzované. Celkovo dosiahli celkové finančné aktíva na konci vlaňajška hodnotu 239 biliónov eur," dodala poisťovňa.

Zo štúdie vyplýva, že rast v troch hlavných triedach aktív bol nerovnomerný. Cenné papiere (11 %) a poistenie a dôchodky (6,2 %) profitovali z boomu na akciových trhoch a z vyšších sadzieb. Rástli pritom výrazne rýchlejšie ako priemer za posledných desať rokov. "Naopak, rast bankových vkladov klesol na 4,6 % po pandemických rokoch boomu, čo je jeden z najnižších nárastov za posledných 20 rokov," uzavrela poisťovňa.
 

Vyberte región

mark