Ako vysokoškolský pedagóg vychoval celú generáciu svojich nasledovníkov,
za spoznávaním vína navštívil 45 krajín, okrem Antarktídy zavítal na
všetky svetadiely a o zážitkoch z ciest sa podelil s čitateľmi v takmer
štyroch desiatkach kníh, v ktorých odkryl svoju poetickú dušu i
literatúru faktu. Uznávaného slovenského enológa, vinára, pedagóga a
spisovateľa Fedora Malíka sprevádza láska k vínu a k viniču: "Dala mi
rozlet, že som sa mohol na víno a na vinič pozerať z rôznych uhlov, z
rôznych strán. Lásku k viniču a k vínu mi nikto nemohol zobrať."
Fedor Malík sa narodil 11. januára 1945 v Bratislave, ale "za svoje hniezdo považuje malebnú, malokarpatskú kráľovskú Modru".
Už ako 17-ročný maturant na 11-ročnej strednej škole v Modre dorábal na
svojom záhumienku tri tisíc litrov vína. V roku 1967 ukončil štúdium na
Chemickotechnologickej fakulte Slovenskej vysokej škole technickej
(SVŠT) v Bratislave v odbore Kvasná chémia a technológia.
Fedor Malík ako živá modranská encyklopédia spojil svoj život s vínom a s
kvasinkami, pričom odbornosť kráčala vedno s praxou. Titul doktor vied
(DrSc.) obhájil v roku 1997 a o dva roky neskôr bol vymenovaný za
profesora. Takmer polstoročie pôsobil na Fakulte chemickej a
potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v
Bratislave, ale prednášal aj na iných vysokých školách doma i v
zahraničí. Dokonca bol jediným slovenským univerzitným profesorom -
vinárom, ktorý sa zaoberal aj praxou. Len na tejto fakulte prešlo jeho
rukami vyše 700 študentov a z nich okolo 120 vypracovalo diplomovú prácu
z odboru enológia (vede o víne).
Na svete je v súčasnosti osem miliónov hektárov vinohradov, z toho na
Slovensku necelých desať tisíc hektárov, čiže ide o desatiny percenta.
Aj napriek tomu profesor Malík vraví, že slovenskí vinári vedia vďaka
výdobytkom vedy a techniky dorobiť vína, ktoré sú porovnateľné so
špičkovými vínami na svete. Doma aj za hranicami oceňovaný vinár tvrdí,
že Slovensko nebude v horizonte 100 rokov sebestačné v produkcii vína,
ale jedným dychom dodáva, že slovenské víno bude čerešničkou na torte
slovenskej gastronómie.
Fedor Malík však pridáva tiež kritický pohľad. Ťaží ho, že časť
slovenských vinárov je nevzdelaná, chýbajú inštitúcie, ktoré by ich
vzdelávali a poukazuje aj na to, že väčšina vinárov svet vína nepozná a
preto by sa mali viac porozhliadnuť po zahraničí.
O svoje znalosti, skúsenosti, postrehy i zážitky z nespočetných ciest sa
delí tiež s čitateľmi. Napísal stovky vedeckých prác, množstvo
publicistických článkov, 1200 fejtónov a 36 kníh, v ktorých ohýbal vône a
chute lákavých jedál i príťažlivých vín.
Prvú knihu - Vinársky rok vydal v roku 1989 a zatiaľ posledná Láskanie chutí vyšla vlani. "Ja
si pri písaní, klasicky s perom na linajkový papier, veľmi oddýchnem. A
keď sa cítim veľmi dobre začínam z prózy prechádzať na poéziu, pretože
veľa liet som v Modre i vo svete prežil v poetickej atmosfére, akoby som
zbieral ovocie svojho celoživotného pohybu," vyznal sa pre TASR jubilant profesor Fedor Malík.